-> Boszorkánysüti
Hozzávalók:
- 30 dkg háztartási keksz összetörve - 10 dkg mazsola - 10 dkg dió durvára vágva - 1 kocka Ráma - 2 egész tojás - 20 dkg kristálycukor - 3 evőkanál kakaó - minyonpapír
A kekszet, diót, mazsolát összekeverjük. Aztán egy másik edényben a Rámát felolvasztjuk, majd belekeverjük a cukrot és a kakaót. Az így elkészült masszát felrakjuk a tűzre és belerakjuk a tojásokat. Csak kis ideig kell főzni, aztán levesszük, és az egészet ráöntjük az elején összekevert "kekszre". Végül kanállal rakjuk minyonpapírokba. Jó étvágyat!
-> Házimanó-süti
Hozzávalók:
- 15 dkg cukor - 15 dkg vaj vagy margarin - 2 tojás - 30 dkg liszt - 1 sütőpor(20g) - 5 dkg darált dió - málnalekvár - só
A cukrot vajjal és a tojássárgákkal habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, a diót, a sütőport, és a csipet sót, és végül hozzákeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjéket. Kiskanál vagy nyomózsák segítségével apró halmokat rakunk egymástól távolra a kilisztezett, kivajazott tepsibe. 5 perc alatt 150-160 fokon sárgásra sütjük. A kihűlt sütiket málnalekvárral összeragasztjuk.
-> Vajsör
Hozzávalók:
- 20 gramm vaj - 2 evőkanál cukor - fél liter tej - fahéj
A vajban megpirítom a két evőkanál cukrot, majd mikor már a cukor barnára pirult, felengedem fél liter forró tejjel. Állandóan kevergetve habzásig forralom, majd őrölt fahéjjal ízesítem.
Hozzávalók:
- tej - cukor - 1 vaníliarúd - tejszínhab - fahéj
A cukrot beletesszük egy edénybe, és lassú tűzön hagyjuk karamellizálódni. Ekkor felöntjük a hideg tejjel, és addig kavarjuk, amíg fel nem olvad a karamell. A vaníliarudat félbevágjuk, és kikaparjuk a belsejét, majd a héjával együtt belefőzzük az italba. Pár perc főzés után levesszük a tűzről, bögrékbe öntjük, a tetejére tejszínhabot teszünk, és megszórjuk fahéjjal.
Mrs Weasley sütije
Hozzávalók:
- 100 g liszt - 1/2 csomag sütőpor - 100 g reszelt csoki - 50 g darált dió - 60 g cukor - 60 g margarin - 1 tojás - 1 evőkanál kakaó - kicsi tej
Keverd össze a hozzávalókat, nyújtsd ki a tésztát, szaggasd ki, és süsd meg!
Bűbájkoktél elkészítése:
- 3db citrom - méz vagy cukor - 1 banán - 3 kivi - 1 narancs - vanílás cukor - tejszínhab
A gyümölcsöket meghámozzuk, és kis darabokra szeljük, majd kb. három teáskanál cukorral vagy mézzel együtt összeturmixoljuk. A kész turmixot meghintjük vaníliás cukorral és tejszínhabot teszünk a tetejére. Nagyon finom magában is, de ajánlatos keksszel vagy piskótával fogyasztani.
-> Mézesfalás
Készítsd el a mézeskalács alapanyagait, majd keverj hozzá 2 dl tejet. Adj hozzá egy kis mézben és tejben forralt áfonyalekvárt.
Mikor ezt elkészítetted, kerek vagy más formában 25 percig süsd!
-> Barnasüti
Hozzávalók: 7 dkg vaj 15 dkg cukor 25 dkg liszt 1 sütőpor 4 dkg kakaó 3 dl tej 2 kanál tejföl
Az egészet egybeöntjük és megkeverjük. Kivajazott, lisztezett tepsibe rakjuk és megsütjük. Ha kész, meg lehet kenni egy kicsi lekvárral.
Mézeskalácska - egy klassz karácsonyi recept 50-60 normál méretû mézes lesz ebbõl. Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg méz, 15 dkg porcukor, 2 tojás sárgája, 1 egész tojás, 8-10 dkg margarin, 2-3 dkg vegyes fûszer ízlésünk szerint (õrölt szegfûszeg, fahéj, vanília, stb.), 2 dkg sütõpor vagy szódabikarbona, fél citrom leve, pár csepp citrom- és/vagy narancsolaj - vagy reszelt citromhéj Készítése: A fenti adalékokat össze öntögetjük egy méretes tálba. Minden ragadni fog! Lehet oda tenni reszelõt, ráspolyt, kést, spaklivasat, mindent, amivel le lehet vakargatni a sok raggancsit. A tészta nem akar összeállni, csak rajtad, de ezen át lehet jutni. Szóval ezt a ragacsos valamit, (kulimájszt)le kell takarni, és hideg helyre tenni, egy kis idõre(1-2nap, ha megcsömörlöttél 1hét is lehet) Érdekes módon még ekkor is ragacsos, de már nyújtható, formálhatóvá alakul.Ha mégsem, akkor jöhet egy kis lisztecske. Innentõl lehet húzni-nyújtani-formázni-szaggatni. Kizsírozott(vajazott) sütõlapra téve középmeleg sütõben aranybarnára sütögetjük. Utána hideg helyre tesszük. Amíg meleg, még görbül-hajlik, ezért jó odafigyelni. Sütés elõtt lehet dísziteni, szegfüszeggel, meg ilyesmivel. Vannak olyan gipsz és csoki öntõ formák, amibe ezt is belelehet gyömöszölni, gyönyörû formákat készítve. Jó étvágyat! Igazi Mézesfalás csemege!
Töklé: A kívánt mennyiségû úritököt daraboljuk fel, kaparjuk ki a magját, és meghámozva káposztareszelõn reszeljük le. Utána mérjük meg, és egy zománcozott fazékban kilogrammonként 1 liter vízben fõzzük puhára. Vegyük le a tûzrõl, és amikor langyosra hûlt szitán törjük át, vagy turmixoljuk össze. Végül keverjünk bele literenként 20 dg mézet, valamint 2 csapott mokkáskanál citromsavat, és forraljuk fel. Végül töltsük lehetõleg sötét színû üvegpalackokba és szárazgozben tartósítsuk. A többi rostos gyümölcsléhez hasonlóan ásványvízzel fele–fele arányban hígítva fogyasszuk. Kitöltés elõtt rázzuk fel. Ha töményen isszuk, akkor a rostos szilvaléhez hasonlóan megszûnteti a székrekedést. Vigyázzunk azonban, hogy majonézes zöldségsaláták fogyasztása elõtt és után ne igyunk sütõtöklevet, mert ez émelygést, hányást, és hasmenést okoz.
Vajsör: Hozzávalók: 2 dl club szóda 1 dl tejkaramella 1 evőkanál vaj Elészítés 1.lépés: A tejkaramellát és a vajat egy 4 dl-es üvegpohárba öntünk, és mikorhullámon 1 - 1½ percig melegítjük, amíg a vaj el nem olvad. 2. lépés: Felkavarjuk, majd fél percig hűlni hagyjuk, aztán hozzá keverjük a club szódát. Adiig kevergetjük, amíg egy kicsit nem habzik 3. lépés: Két kávéscsészébe tálaljuk, vagy kis poharakba. Kitűnő felmelegítő 2 fő részére.
Sütõtöklé: Hozzávalók: 1 sütőtök szeletekre felvágva 4 dl almalé 1dl ananászlé 2 teáskanál méz (ízlés szerint lehet több, vagy kevesebb is) Fahéj, gyömbér, szerecsendió (mindegyikből egy csipet) Elészítés 1.lépés: A sütőtökszeleteket turmixold össze robotgéppel. 2. lépés: Öntsd hozzá a sütőtökléhez az almalevet és az ananászlevet. 3. lépés: Adj hozzá egy kis mézet (ne túl sokat, nehogy elrontsd, később még adhatsz), és keverd össze az egészet teljesen! 4. lépés: Add hozzá a fűszereket! 5. lépés: Hűtsd le az egészet, majd hidegen tálalhatod nagy poharakba. Egészségedre!!!!
forrás://gportal.hu/portal/roxfortvarazsa/ |